Prabakaran Saravanan学術研究員らの論文が『Tribology International』に掲載されました

2015年12月3日、九州大学カーボンニュートラル・エネルギー国際研究所 水素適合材料研究部門のPrabakaran Saravanan学術研究員らが『Tribology International』に研究成果を発表しました。

■概要

Poor tribological properties of SU-8, a promising MEMS structural material, have been recently addressed by developing a perflouropolyether (Z-dol) lubricant droplet-filled SU-8 composite. The composite shows wear durability four orders of magnitude greater than that of SU-8. The chemical reaction between the SU-8 and PFPE molecules and the physical self-lubrication mechanism were found responsible for this dramatic improvement. In this work, the self-lubrication mechanism at the ball–composite interface of SU-8+5 wt% Z-dol composite was further investigated by varying sliding speed. Effects of normal load on the tribological responses of SU-8+5 wt% Z-dol composite was also investigated independently and various possible wear mechanisms are proposed.

■論文

A comprehensive study on the self-lubrication mechanisms of SU-8 composites
Authors: Prabakaran Saravanan, Sujeet K. Sinha, Sundaramurthy Jayaraman, Hai M. Duong

DOI:10.1016/j.triboint.2015.11.044