ロバートソン教授、ソフロニス所長らの論文が『Metallurgical and Materials Transactions A & B』に掲載されました

九州大学カーボンニュートラル・エネルギー国際研究所(I²CNER)、水素適合材料研究部門 主任研究者 イアン・ロバートソン教授ペトロス・ソフロニス所長、長尾彰英招へい研究者、王帥学術研究員らの論文が『Metallurgical and Materials Transactions A & B』に掲載されました。

また、イアン・ロバートソン教授2014 ASM Edward DeMille Campbell Memorial Lectureshipとして表彰を受けました。

■概要
The connection between hydrogen-enhanced plasticity and the hydrogen-induced fracture mechanism and pathway is established through examination of the evolved microstructural state immediately beneath fracture surfaces including voids, “quasi-cleavage,” and intergranular surfaces. This leads to a new understanding of hydrogen embrittlement in which hydrogen-enhanced plasticity processes accelerate the evolution of the microstructure, which establishes not only local high concentrations of hydrogen but also a local stress state. Together, these factors establish the fracture mechanism and pathway.

■論文
・Title: Hydrogen Embrittlement Understood
・Authors: Ian M. Robertson, P. Sofronis, A. Nagao, M. L. Martin, S. Wang, D. W. Gross, K. E. Nygren
・DOI: 10.1007/s11663-015-0325-y